Bortglömda bibliotek

Skyltdocka

Ibland besöker jag bortglömda bibliotek. De saknar den omsorg ett bibliotek behöver ges och visas för att läsaren ska kunna spegla sig i dem som läsare. Ett skolbibliotek jag besökte var så bortglömt att böckerna låg på golvet, sönderrivna och trasiga, och de som huller-om-buller fanns inkastade i hyllorna saknade den omsorg som kommer med alfabetisk ordning. I ett annat skolbibliotek stod böckerna inkastade med ryggarna upp-och-ned. Hastigt inför en skolinspektion. För syns skull.

Läsmiljön kan vara mycket eftersatt. Och med en eftersatt miljö kommer värdet att gå förlorat trots att vi envist säger att barn och unga ska läsa. Om barn och unga ska ges möjlighet att läsa måste läsmiljön byggas upp. I bortglömda bibliotek förringas innehållet och värdet av biblioteket och böckerna. Vi synliggör vår ovarsamhet.

Jag sitter i biblioteket jag inte vill vara i och tänker på den omsorg som kommer med en skolbibliotekarie som kan ge första hjälpen till biblioteket och därmed till de blivande och kommande läsarna. Och fortsatt ge liv till det som det borde spraka om.

Av Anne-Marie Körling

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: