Hur lärde du dig att läsa?

– Hur lärde du dig att läsa?

Man 41 år:

– Jag lärde mig lärde mig läsa genom att ljuda bokstäver. Min lärare satte bokstäverna på tavlan. Vi lärde oss att ljuda. Vi hade den där gamla läseboken med ”Mor ror” och ”Far är rar”. Fast det var väl kanske far som rodde? Det där med ljudningen kom jag ihåg. Jag kunde inte läsa innan jag började skolan. Jag lärde mig i första klass. Det väckte ingen särskild känsla att kunna läsa. Man skulle lära sig det bara. Men att kunna läsa var inget jag tänkte på som något speciellt men när man sedan fick läsa så var det upplevelserna man gillade. Jag valde böcker genom att titta på omslagen. Jag var intresserad av historia och läste sånt som handlade om historia. Man valde inte böcker egentligen. Man fick hjälp att hitta böcker. På biblioteket.

Jag läste Ove Svedelid ”Slottet brinner!”. Jag minns att han skrev vuxenromaner och jag hade svårt att få ihop att han skrev för vuxna också. Jag hade en relation till Ove Svedelid genom böckerna och så dök han upp i ett annat sammanhang. Jag kunde inte förstå att en person kunde göra så olika saker. Jag var nog lite för liten för att förstå att det kunde man.

-Vet du vad Slottet brinner handlade om? Det handlade om när Stockholms slott brann och Karl den XIII har kräftan. Romanen handlade om det. Jag fattade inte vad kräftan var för något och jag minns att jag tänkte på det. Det var något som bet honom i magen. Jag förstod bilden men inte riktigt vad han led av. Jag läste också Bränn borgarna. Den handlade om Engelbrekt Engelbrektsson. Han ledde ett bondeuppror på 1400-talet. Jag lärde mig jättemycket genom dom där böckerna.

Mannen fortsätter att berätta!

Jag lyssnar.

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: