Tänkte ge boken en chans

En ung kille sitter och läser på tunnelbanestationen. Jag blir nyfiken. Det händer inte så ofta att unga människor läser på tunnelbanestationer. Som alltid måste jag fråga. Jag frågar om boken han läser. Det visar sig vara en julklappsbok. Läsaren som läser julklappsboken ser sig inte som någon läsare egentligen. Men den här boken hade lockat honom att läsa.

– Varför tror du gör att du läser den? frågar jag.

– Tänkte ge boken en chans. Jag är inte någon läsare egentligen. Men när jag fick den så tänkte jag att … och nu har jag snart läst ut den.

Som av en händelse har boken mött läsaren och omvänt. Jag frågar om hur man ska få unga killar att läsa. Han säger att man kanske måste tvinga dom. Men tvånget räcker bara för några sidor sen vänder det och blir frivillig läsning. Det är väl det där att hitta en bok som får en att fatta vad läsning är.

Jag berättar varför jag frågar: ”en påflugen läsambassadör är ute på spaning som  vill verkligen veta varför man läser och varför man inte gör det.”

Vi säger hej, hej och han återgår till boken.

Av Anne-Marie Körling

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: