”Vem vet egentligen vad som sker inom en då man läser?”

Varhelst jag är och oavsett med vilka frågar jag om läsning och läsupplevelser.  Vad händer brukar jag fråga. Hur vet vi det brukar jag fråga. Och varför läser vi?  Jag har alltid frågat. Jag är nyfiken på berättelserna som frågorna ger och mötet med berättelsens innehåll. Inte stör jag med mina svar eller det jag tror att läsning gör och ger. Jag är pågående nyfiken på hur vi tänker om att läsa och att uppleva något via litteraturen.

– Jag sticker iväg en stund. Så tänker jag om läsning. Och så sticker man iväg till ett helt annat land. En helt annan relation. Ett helt annat sätt att leva eller betrakta världen. Jag brukar säga så när jag läser: att jag sticker iväg! En del säger att man flyr ifrån och det kanske man gör på sätt och vis. Eller så gör litteraturen det möjligt att se sig själv där man är från platsen man kom. Du ställer kluriga frågor du! Vem vet egentligen vad som sker inom en då man läser? Egentligen vet jag inte det själv men vi frågar ofta om vad som händer med oss. Kanske händer det ingenting? Kanske händer det massor. Man är i boken! Kan det räcka så?

Av Anne-Marie Körling

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: