Uppmärksamma förändringar i läsning

Det är viktigt att komma ihåg att barns förhållningssätt till läsning inte är något statiskt utan kan förändras över tid och rum.

Ur Sommarboken av Linnéa Lindsköld, Kultur i väst SKRIFT #2015:1

Jag brukar uppmärksamma att barn förändrar sina läsvanor. När de tappar sin läsning eller när de finner boken som de uppslukas av och inget i hela världen stör dem när de läser. När jag var lärare följde jag mina elevers läsning genom att anteckna om den, nästan varje dag förde jag noteringar om läsengagemang och titeln på boken. Detta för att hålla koll på läsningen men också för att veta något om förändringarna. Och förändringarna måste uppmärksammas och varsamt samtalas om.

  • Berätta om boken du läser? är en fråga jag ofta ställer.
  • Berätta om övergången till den här boken? frågar jag om läsaren valt en ny författare och lämnat en bok eller bokserie bakom sig.
  • Berätta. Har du och boken fått kontakt?
  • Berätta, vad tänker du om den här boken?

Jag tror på följsamhet och samtal.

 

Av Anne-Marie Körling

 

 

En kommentar till “Uppmärksamma förändringar i läsning”

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: