Åsa Beckmans dopgåvor till Oscar och alla barn

Alfabetet Anne-Marie Körling fotograferar

Idag är det kungligt dop vilket kan få oss att fundera över dopgåvor. Jag tycker om alfabetet och jag tänker att alla vägar som leder till alfabetet, ordet, meningen är gåvor som är envist och pågående generösa. Det handlar om möjligheterna att bryta cirklar och hitta nya, eller finna styrka där man är och upptäcka annat man inte kände till.

Åsa Beckman skriver i en nyhetskrönika i DN den 27 maj 2016:

Jag skulle låta Pernilla August läsa Kristina Lugns dikt ”Du ska få ett panoramafönster” som bland uppräkningen av gåvor man vill ge ett barn har med den vackra raden ”om du faller så ska medmänniskorna glädjas åt att få ta emot dig” och en barnkör skulle sjunga Lalehs ”Goliat” om hur barnen ska göra jorden hel.

Om jag själv varit bjuden (jo jag vet, nu går jag lite för långt) skulle jag som doppresent gett bort Eva Erikssons ABC sa lilla T så att Oscar kan bli fascinerad av de 28 krumelurerna som gör livet roligare, och som kan få honom att tänka stort och djärvt.

Jag skulle ge en trave böcker att bita i, känna på och få lyssna till och därigenom få höra mammas, pappas, farmors och storasysters röster som högläser samma saga om och om igen. För relation och innehåll. För närhet och språk. För kreativiteten. Jag skulle också vilja ge barnen en skola med ett skolbibliotek där man varje dag får möta den gladaste och mest bokkloka bibliotekarie, ja allt det som vuxenvärlden kan skapa och som ryms i att skolbibliotek är A och O.

 

Av Anne-Marie Körling

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: