Läsfrämjarkalender lucka 7: Dra läsaren till sig

– Hur gör du när du läser, frågar jag en elvaåring.

– Jag läser, svarar elvaåringen.

– Hur gör du när du inte förstår, frågar jag.

– Om det är i början av en bok då tänker jag att allt behöver jag inte förstå.  Men jag måste förstå tillräckligt mycket för att vilja läsa vidare. Men jag har ett knep. Det är att läsa de två första kapitlen, och tänka att jag får en slags lösning i kapitel tre. När jag läst ut boken läser jag om det första, eller de två första kapitlen. Jag avslutar boken så. Då fattar jag precis varför jag inte förstod och ser hur författaren gör för att bygga upp berättelsen.

Jag tänker på de som läser mycket. De vet att berättelsen kommer att fånga upp läsaren och att förklaringarna ges om man läser vidare. Den här pojken vet att härbärgera motståndet för en stund men de som inte läser eller är tillräckligt vana vid att läsa tror att boken är knepig redan från början och att den kommer fortsätta att vara så. Ett sätt är att antingen läsa de två första kapitlen högt så att vi tillsammans kan närma oss författarens språk och berättelsens uppbyggnad och därefter pröva att läsa den på egen hand. Det gäller att nyfikenheten och engagemanget för innehållet drar läsaren till sig.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: