Du har redan så många böcker …

… hörde jag föräldrarna säga till barnet som stod framför dem. I handen hade pojken en tjock bok som handlade om historia. Pojken svarade att han inte hade den här boken och att han ville läsa den. Föräldrarna tittade på varandra och suckade. De sa att boken var för tjock och att pojken redan har så många böcker. Men pojken var bestämd när han sa att han inte hade just den här boken och att det nu var den han ville läsa. Föräldrarna ifrågasatte honom: Kommer du orka? Boken är tjock? Du kommer att tröttna?

Böcker är inte konsumtionsvaror i den bemärkelse att om man redan har böcker så behöver man inga fler. Böcker är olika när man öppnar dem och därför handlar det inte om att ha böcker utan att vilja läsa det just den här boken har att berätta. Men om fokus förskjuts från boken i handen till läsarens förmåga och ork förskjuts samtalet från innehåll till person. Läsaren ifrågasätts.

Det möjliga och gemensamma är att rikta fokus på boken som pojken håller i sin hand och fråga om den och be pojken berätta om det barnet upptäckt och som gör boken så intressant:

– Jag ser att du hittat en bok som intresserar dig? Berätta om boken? Berätta vad du har hittat?

Och att ta barnets vilja att läsa på allvar och inte förskjuta fokus på om barnet kan eller inte kan, orkar eller inte orkar läsa. Alla böcker behöver heller inte köpas. Biblioteket lånar ut och äventyret kan börja där.

2 reaktioner till “Du har redan så många böcker …”

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: