Sveriges läsambassadör 2022-2024

På Bokmässan i Göteborg 22 september 2022 kommer det att avslöjas vem som blir Sveriges nästa läsambassadör.

Många länder i världen utser en läsambassadör för att sätta läsning i fokus, särskilt bland barn och unga.

Kulturrådet inrättade sin första läsambassadör 2011, och fram till 2021 har fem läsambassadörer utsetts. Läsambassadören är ett sätt att ge läsfrämjande ett ansikte utåt. Syftet är också att hålla frågan om läsningens betydelse för demokrati och delaktighet levande i debatten och inspirera fler att läsa.

År 2021 inrättades ett läsråd inom Kulturrådet. Regeringen har gett läsrådet i uppdrag att lämna förslag på en läsambassadör med uppgift att främja barns och ungas läsning.

Från vänster, Johan Anderblad, Johanna Lindbäck, Bagir Kwiek, Johan Unenge och Anne-Marie Körling. Foto: Susanne Kronholm

Tidigare läsambassadörer

2020–2021: Bagir Kwiek
Samhällsvägledare på Romano Center. Förmodligen världens första romskaläsambassadör. Gjort filmer om läsning och initierat romska läsambassader på folkbibliotek.

2017–2019: Johan Anderblad
Programledare, författare. Känd från TV, exempelvis Bolibompa. Checkade in på oväntade platser och förändrade bilden av vem som är en läsare. Använde Instagram för att sprida sina möten med läsfrämjare.

2015–2017: Anne-Marie Körling
Lärare och författare. Skribent och inspirationsföreläsare. Vände sig till förmedlare såsom lärare, föräldrar, fritidspersonal och bibliotekarier.

2013–2015: Johanna Lindbäck
Lärare och författare. Ungdomsboksförfattare, gymnasielärare och bokbloggare. Vände sig främst till skolvärlden.

2011–2013: Johan Unenge
Författare. Barn- och ungdomsboksförfattare. Samarbetade mycket med idrotts­föreningar, särskilt fotbollsklubbar.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: