Nioosha Shams Sveriges nya läsambassadör

Läsambassadören tillkännagavs på Bokmässan 2022 och fick blommar av Kajsa Ravin. Moderator var Daniel Sjölin. Foto: Anna von Brömssen.

Kulturskribenten och författaren Nioosha Shams är Sveriges nya läsambassadör. Hon presenterades på Bokmässan i Göteborg den 22 september. Den nya läsambassadören vill höja statusen på ungdomsboken samt fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Bakom utnämningen av läsambassadören står för första gången läsrådet som utsågs av regeringen 2021. Det är ett rådgivande organ inom Kulturrådet.

– Vi är mycket nöjda med vårt val av Nioosha Shams och tror att hon kommer bli en fantastisk läsande förebild och läsambassadör. I ett samhälle där barn och unga läser allt mindre behövs det krafter som förstår att läsning kan förändra liv och ge en bättre framtid, säger Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör och ordförande i läsrådet.

I uppdraget som läsambassadör ingår att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild. Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör och den yngsta hittills.

– I dagens samhälle som genomsyras av hat och rasism har litteraturen en särskilt viktig plats. Är det något jag har lärt mig av att läsa är det att uppskatta människors skillnader, vara nyfiken på min omvärld och alltid sätta kärleken först. Det är något jag vill dela med mig av till barn och ungdomar som ännu inte hittat till ordens värld, säger Nioosha Shams.

Nioosha Shams, 26 år, är kulturjournalist och författare. Hon har även varit lärare på skrivarkurser på folkhögskola, hållit i workshops för ungdomar och jobbat på kollo. Att läsa och skriva har alltid varit hennes passion. 2020 gav hon ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz. Det är en berättelse om den första kärleken och hur trauma som gått i arv hanteras på olika sätt av syskon i samma familj.

–  Jag vill att barn med andra modersmål än svenska ska vara stolta över sina arv, så som jag är nu, men inte alltid har varit. Jag vill skapa fler möjligheter att lära känna sitt modersmål, öka kunskap och nyfikenhet till flerspråkighet, och hjälpa till att öppna dörrar till nya världar, säger Nioosha Shams, Sveriges nya läsambassadör.

Uppdraget är på två år. Hon efterträder Bagir Kwiek som slutade sitt uppdrag sista december 2021.

Mer information

Läs om nuvarande läsambassadör Nioosha Shams

Läs om föregående läsambassadör Bagir Kwiek

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: