Bagir Kwiek. Foto: Susanne Kronholm

Om läsambassadören

Bagir Kwiek är Sveriges nya läsambassadör. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer.

Den nya läsambassadören utses för perioden 2019–21 och efterträder Johan Anderblad.

– Det känns otroligt spännande, hedrande och roligt. Från att vara ett Bergsjön-barn, från gatan, till att bli Sveriges läsambassadör – jag kan knappt hitta de rätta orden, säger Bagir Kwiek.

– Jag kommer att fråga romerna vad de vill och vad som intresserar dem – vi gör det här tillsammans! Jag vill även vara en brobyggare mellan romerna och majoritetssamhället.

– Jag vill uppmuntra andra att aldrig ge upp, aldrig sluta tro på att man kan göra det omöjliga möjligt. Jag älskar att läsa. Fantasin är ett bra ställe att vara på, där finns inga begränsningar.

– Läsambassadören har en mycket viktig uppgift: att motivera till läsning och att i många olika sammanhang lyfta fram läsningens betydelse för individen och för samhället. Vi är mycket glada att Bagir Kwiek, med sitt stora engagemang och kunskap, har tackat ja till uppdraget, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för enheten för litteratur och bibliotek på Kulturrådet.

Bagir Kwiek är 47 år och bor i Göteborg. Han har närmast arbetat som samhällsvägledare på Romano Center och tidigare bland annat initierat den prisade utställningen Vi är romer! (2013) och (tillsammans med Monica Hirsch) skrivit sagoboken Det var en gång det som inte var (2016) och arbetat med dokumentation kring romska vittnesmål från Förintelsen.

Han valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.

Om Läsambassadören:

Läsambassadörens uppdrag handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer. Detta som ett led i att prova fler sätt för en läsambassadör att verka läsfrämjande. Det är även en del av Kulturrådets uppdrag att tillsammans med minoriteten romer genomföra läsfrämjande insatser.

Tidigare läsambassadörer:

Johan Unenge, författare (2011–2013)
Johanna Lindbäck, lärare och författare (2013–2015)
Ann-Marie Körling, lärare och författare (2015–2017)
Johan Anderblad, programledare (2017–2019)

Läs mer:

Intervju med Bagir Kwiek

Uppdragsbeskrivning

Obs: Uppdateringarna på bloggen 2015-2017 gjordes av Anne-Marie Körling, som då var Läsambassadör. 

En reaktion till “Om läsambassadören”

Kommentarer inaktiverade.